fbpx

Ok boomer – eli kuinka nopeasti teknologia kehittyykään?

Ok boomer – eli kuinka nopeasti teknologia kehittyykään?

Ok boomer – eli kuinka nopeasti teknologia kehittyykään?

Kerron teille tässä tarinan, jota olen usein käyttänyt opetustilantessa varoittavana esimerkkinä digitalisaation kehitysnopeudesta. Työskentelin 2000-luvun alkupuolella tutkijana Tampereen teknillisen yliopiston tiedonhallinnan ja logistiikan laitoksella. Ajatuksena oli tutkia ”fiksumpia” tapoja tehdä töitä, keksiä kuinka johtaa organisaatioita tiedon eikä arvailujen perusteella ja selvittää uusia tapoja, joilla yritykset pääsisivät kohdennetusti toteuttamaan markkinointiaan. Aika standarditavaraa nykypäivän digitalisaation mittapuulla mutta tuohon aikaan tämän tyyppiset ajatukset olivat vielä kaukana siitä, mitä nykyään tapahtuu.

Eräänä päivänä olimme kollegoideni kanssa kyllästyneitä lähettelemään tutkimuspapereita sähköpostitse toisillemme ja sitä kautta lisäilemään omia juttujamme, kunnes koko dokumentti oli pelkkä erilaisten korostusvärien ja kommenttikenttien iloinen sekasotku. Joku järkevämpi tapa täytyi löytyä. Tässä vaiheessa eräs kollegoistani ehdotti, että tutustuisin uuteen selaimessa toimivaan tekstinkäsittelyohjelmaan, jonka avulla voisimme reaaliajassa editoida tutkimuspapereitamme ilman että omia versioita tarvitsisi jälkikäteen yhteensovittaa muiden kanssa erillisillä sähköpostikierroksilla. Minun tehtäväkseni jäi ”rakentaa sellainen systeemi, että me kaikki voidaan kirjoittaa samaan dokumenttiin samaan aikaan riippumatta siitä, missä kukin mahtaa milläkin hetkellä sijaita.” Tämän uuden ja mullistavan palvelun nimi oli Google Docs.

Google Docs lanseerattiin vuonna 2006, ja vaikka teknisesti ei ollutkaan ensimmäinen verkon yli toimiva samanaikaisen editoinnin mahdollistava editori, oli se tuohon aikaan ensimmäinen laajamittaisempaan käyttöön levinnyt palvelu (Google osteli tuohon aikaan parikin vastaavaa tuotetta, joista Docs sitten syntyi). Oli miten oli, virittämäni Google Docs-systeemi herätti pienimuotoista kiinnostusta laitoksella, kun se nyt oli olevinaan uusinta uutta.

Google Docsin lanseerausvuonna 2006 syntyi ensimmäinen poikani, joka seitsemän vuoden päästä tästä meni kouluun, kuten Suomessa tapana on. Pojan ollessa toisella luokalla eräänä päivänä kotiin töistä tullessani hän kysyi, haluaisinko nähdä hänen kouluprojektinsa, joka käsitteli muistaakseni Suomen pääkaupunkia Helsinkiä. Otin mukavan asennon sohvalla ja pyysin häntä tuomaan projektin tähän näytille. Naiivina ajattelin sieltä tulevan ehkä ison pahviliuskan, johon on liimattu lehtileikkeleitä Helsingistä etäisesti presidentinlinnaa muistuttavan piirroksen kanssa. Kun poika hieman alentuvasti ilmoitti, että nyt pitää tulla ihan työhuoneeseen saakka katsomaan, aavistin että kohta on tulossa kylmetystä.

Nokkelimmat varmasti arvaavatkin, kuinka minua odotti täydellinen Google Driveen (lanseeraus 2012) tallennettu esitelmä Helsingistä tekstien, kuvien ja piirrosten kera. Masentuneena ajattelin, että oma yliopistolla arvostettu huipputekniikan aallonharjalla ratsastelu oli kahdeksassa vuodessa degeneroitunut tokaluokkalaisten puuhasteluksi. Murtuneesta egosta ja muista vastoinkäymisistä pitää kuitenkin ottaa opiksi, niin voisiko tämä tarina opettaa meille jotakin? No varmasti.

  • Google Docs on oikeasti hyvä ja monipuolinen työkalu yhteisten esitysten luomiseen ja jäsentämiseen. Muita vastaavia on vielä markkinoilla pilvin pimein, ja niitä kannattaa kokeilla.
  • Ihmisten ei tarvitse kokoontua saman pöydän ääreen saamaan jotain aikaiseksi. Tämän päivän Helsinki-esitelmä on huomisen markkinointisuunnitelma tai tuotekehitysdokumentti.
  • Google Docsin käyttö onnistuu näköjään tokaluokkalaiseltakin.
  • Teknologian kehitys on huimaa. Meille tulee jatkuvasti tarjolle yhä monipuolisempia, ketterämpiä ja helposti omaksuttavia sovelluksia. Näistä kannattaa pitää itsensä kartalla.
  • Ympäröivä maailma näyttää kehittyvän jatkuvasti, mitä teknologiseen kehitykseen tulee. Tämä tarkoittaa kaikkien yritysten asiakkaiden vaatimusten jatkuvaa kasvua ja ostokäyttäytymisen muutosta. Se muutos tapahtuu, halusimme tai emme.

Siitä voi jokainen poimia haluamiaan pointteja. Minä olen ainakin kiitollinen jälkikasvulleni, kun tietämättään tarjosi minulle tämän oppitunnin.

Jaa postaus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Facebook Comments: Please enter a valid URL

Yhteys

Projektipäällikkö
Jaani Väisänen
p. +358 40 687 6850
jaani.vaisanen@lab.fi