fbpx

Koronakevät – digivoiman happotesti

Etusivu /  Blogi /

Koronakevät – digivoiman happotesti

Koronakevät – digivoiman happotesti

Tämä kevät sai maaliskuussa yllättävän ja nopean käänteen kun maailmanlaajuinen koronapandemia pyyhkäisi Aasiasta Eurooppaan.

Yksi 2010-luvun keskeisistä kehittämishokemista on ollut digitaalisuuden ja virtuaalisuuden lisääminen kaikkialla. Panostuksiakin on tehty. Kulunutta vuosikymmentä voi kuvata ainakin sovellusten vuosikymmeneksi.

Mobiiliverkkojen kehitys ja niihin liittyvät investoinnit ovat mahdollistaneet entistä kattavamman sekä nopeamman palvelun. Älylaitteet ovat löytäneet tiensä yhä useamman taskuun ja arkikäyttöön.

Tultaessa 2020-luvulle digitaaliset valmiudet joutuivat todelliseen testiin. Mitä tapahtuikaan koronakeväänä? Näimme miten

  • kotiintoimituspalvelut nousivat suosioon kaupoissa ja ravintolapalveluissa,
  • sukukokouksia, perhepalavereja ja kaveri-illallisia pidettiin verkkoalustoilla,
  • verkkokauppa nousi arvoon arvaamattomaan, kun väki katosi kivijalkaliikkeistä ja kauppakeskuksista,
  • kuntien perusopetuksen investoinnit digiosaamiseen ja -laitteisiin mahdollistivat oppilaille sekä opettajille sujuvan siirtymän etäopetukseen,
  • merkittävä osa työntekijöistä siirtyi tekemään etätöitä ja moni jatkaa etänä edelleen ja
  • työpaikoilla huomattiin, että virtuaaliset alustat ovat toimivia kokousten sekä neuvottelujen pitämiseen sekä säästävät aikaa ja matkakuluja.

Nyt on edessä siirtymä uuteen normaaliin. Poikkeusoloissa on löydetty sellaisia hyviä käytäntöjä, joista voitaneen pitää kiinni jatkossa.

Toisaalta pelkät tekniset digiratkaisut eivät yksistään muuta arkea, vaan lisäksi tarvitaan johtamisen ja organisoinnin sekä sosiaalisen vuorovaikutuksen käytäntöjen uudelleen arviointia.

Etelä-Karjalassa haluamme edistää maakunnallista digivoimaa. Korona on osoittanut, että digitaalisuus ei ole enää vaihtoehto vaan elinehto.

Tällä vuosikymmenellä tarvitaan lisää investointeja tietoliikenneverkkoon, laitteisiin ja järjestelmiin sekä osaamiseen kautta linjan asukkaiden arjen palveluista kärkiyritysten tekoälypanostuksiin ja koulutukseen vapaasta sivistystyöstä tohtoritasolle.

On hienoa, että Digital Innovation HUB mahdollistaa nyt pk-yrityksille apua digivalmiuksien kehittämiselle Etelä-Karjalassa. Otetaan haaste vastaan ja valjastetaan yhdessä digivoima kasvun sekä hyvinvoinnin ajuriksi!


Kirjoittajana aluekehityspäällikkö Laura Peuhkuri laura.peuhkuri@ekarjala.fi, twitter @peuhkuri

Toimin Etelä-Karjalan liitossa maakunnan elinvoiman kehittämisen parissa pääasiallisena työnäni innovaatiotoiminnan edistäminen. Työhöni kuuluu monenlaista verkostotoimintaa alueella ja sen ulkopuolella sekä toimintaympäristön seurantaa ja rahoitustehtäviä. Olen utelias ymmärtämään, miten teknologia voi palvella ihmistä ja uudistaa yhteiskuntaa.

Etelä-Karjalan Innovaatiostrategian 2018-2021 sydämessä sykkii digivoima.

Jaa postaus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Facebook Comments: Please enter a valid URL

About DIH

Digital Innovation Hub is a project funded by the European Regional Development Fund and managed by LAB University of Applied Sciences, which aims to help SMEs overcome any digital concerns.

The project brings together the challenges experienced by SMEs in leveraging digitalisation in business, and provides solutions to them. We combine applied research on the subject, as well as the everyday concerns of entrepreneurs with the solutions on the market. Based on this, we offer e.g. guides, best practices, speaker sessions and roadmaps for implementing different solutions and tackling digital concerns. 

DIH operates on the principle of the lowest possible threshold. We can be contacted for any digital problem. We strive to provide solutions that do not require a degree in nuclear physics or an astronaut, but are usable in common sense.

We will map the concerns of entrepreneurs in the field of digitalisation. Based on the themes raised in our surveys, we produce guides, roadmaps and other low-threshold tools to make an entrepreneur’s everyday life just a little bit easier. 

Our main content is in Finnish, but English-speaking companies are also welcome to reach out for a chat. You can also join our digital network in Facebook Digiverkosto, and get help and guidance there.

Jaani Väisänen
Project manager
+358 40 687 6850
jaani.vaisanen@lab.fi

Pasi Juvonen
Director, RDI at LAB University of Applied Sciences
+358 40 5857772
pasi.juvonen@lab.fi

Yhteys

Projektipäällikkö
Jaani Väisänen
p. +358 40 687 6850
jaani.vaisanen@lab.fi